vrijdag 30 mei 2014

Bescherming tegen de zon


Curaçao is de plek waar de zon altijd schijnt, heerlijk natuurlijk, altijd warm en je krijgt nog een lekker kleurtje ook! Maar kijk uit want de zon kan erg gemeen zijn en voordat je het weet ben je verbrandt! En daar is niemand natuurlijk blij mee! Het zand op Curaçao is stralend wit en het reflecteert maar liefst 20% zonlicht waardoor meer Uv-straling de huid bereikt en er dus sneller verbranding optreedt.
 

Insmeren!


De beste manier om je te beschermen tegen de brandende zonnestralen is smeren, smeren smeren! En een keer per dag is helaas niet genoeg. Zonnebrandmiddelen bevatten stoffen (filters) die Uv-straling absorberen of weerkaatsen. Op een zonnebrandmiddel staat meestal een Sun Protection Factor (SPF), die kan variëren van 2 tot 50+. Deze beschermingsfactor is het aantal keer waarmee de verblijfsduur in de zon kan worden vermeerderd zonder te verbranden. Alle zonnebrandmiddelen met een hogere SPF
bevatten stoffen die als een barrière werken. 


Kleren!


Zonnebrand is voor een paar dagen gewoon goed te gebruiken, maar wij raden u zeker aan om, als u iedere dag vol in de zon wilt, u af en toe ook kleding gebruikt om uw lichaam te beschermen, doe een T-shirt aan of misschien zelfs een wetsuit (zwemshirt met lange mouwen). Uw hoofd moet u ook goed in de gaten houden! Zet een petje op of hoedje want ondanks een bos haren kan u uw hoofd toch goed 
verbranden! 

Schaduw is niet genoeg!


Curaçao heeft helaas ook wel eens zijn bewolkte dagen en er zal dan volop schaduw zijn. Maar laat u zich niet voor de gek houden want die wolkjes houden de Uv-straling niet tegen. U zal dus gewoon verbranden als u zich niet insmeert. 

Dus hoe dan ook smeert u zich alstublieft goed in! Want zijn billen brandt moet op de blaren zitten (letterlijk).

vrijdag 23 mei 2014

Gevaren op Curaçao.

Curaçao het mooie prachtige vakantie eiland, met zijn mooie stranden en prachtige stad. Maar Curaçao kent net als ieder ander land helaas ook zijn gevaren. Veel mensen denken dat Curaçao heel crimineel is en je hier niet over straat kan lopen. Dit is echter heel erg overdreven. Ja, je hebt op Curaçao ook plekjes waar je niet moeten komen als het donker is, maar dat zijn dan ook geen plekjes waar een toerist iets te zoeken heeft. Maar Curaçao is echt niet zo crimineel als iedereen denkt.
AutoStunter heeft voor u de meest voorkomende gevaren op Curaçao op een rijtje gezet.


Gevaren onder water:

Op Curaçao komen enkele gevaarlijke vissen voor zoals de lionfish en de Stone fish (Steenvis).
De Steenvis is het gevaarlijkst. Het gevaarlijke aan deze vis is dat je hem meestal niet ziet. De Steenvis camoufleert zich en ligt bijna bewegingloos op rotsen te wachten totdat niets vermoedende vissen voorbij zwemmen. Op zijn rus zitten stekels vol met vis. Als je per ongeluk op deze vis staat schiet hij zijn stekels in je voet en kom je in aanraking met een enorm sterk gif. Deze neurotoxine veroorzaakt helse pijnen en kan tot verlamming leiden van bepaalde lichaamsdelen. Als er niet binnen enkele uren hulp wordt ingeschakeld kan zelfs de dood tot gevolg zijn.



Ook kan je kwallen tegen komen. Het Portugees Oorlogsschip, een wat betreft kleur prachtige kwallensoort maar helaas ook erg gevaarlijk. De kwal is gemakkelijk te herkennen vanwege de soort van lila/paarse luchtzak met daaronder tentakels. Deze tentakels kunnen een lengte hebben tot maar liefst een meter of vijftien. Aanraking met de tentakels is erg pijnlijk. De beste remedie is om aangetaste huid met azijn te besprenkelen.

Als je gaat snorkelen zijn zee-egels waar je op moet letten. En op sommige stranden is veel dood koraal aangespoeld, hier vinden veel mensen het prettig om met waterschoenen het water in te gaan om wondjes te voorkomen.



Gevaren in de natuur:

Op Curaçao komt de Manzanilla boom voor. Deze boom heeft zeer giftige vruchtjes die lijken op kleine groene appeltjes. Deze zijn niet alleen een risico als je ze eet maar ook als het regent. Het gif van de boom stroomt dan namelijk met de regen mee. Gelukkig staan er op plekken waar deze boom groeit vaak waarschuwingsboordjes.
 
Het meest irritante ongedierte zijn de muggen. Net als in Nederland steken de vrouwtjes. Op Curaçao zijn er alleen meer en steken ze veel meer. Vooral na zonsondergang zult u merken dat het aantal muggen ineens flink toeneemt. Om het aantal muggenbeten te beperken is het belangrijk om niet bedekte delen van het lichaam in te smeren met een anti-muggenmiddel dat de stof DEET bevat. Deze middelen kun je in Nederland al kopen, maar zijn ook op Curaçao volop verkrijgbaar. Helaas lijkt het erop dat de muskieten steeds meer resistent worden tegen deze middelen. Bedekkende kleding is daarom het advies als je de kans nog meer wilt verkleinen. Malaria komt op Curaçao niet voor. Wel kunnen de muggen andere ziektes overdragen zoals dengue (knokkelkoorts).


Diefstal:

Het open breken van (huur) auto’s is groot een probleem in Curaçao. Vooral in Willemstad of bij afgelegen stranden. Ga je bijvoorbeeld duiken dan adviseren duikscholen geen waardevolle spullen mee te nemen. Laat nooit een tas zichtbaar in de auto liggen. Zo voorkom je dat de auto opengebroken wordt. Als je je auto kan parkeren op een bewaakte parkeerplaats doet dit dan ook.

vrijdag 9 mei 2014

Zeilen op Curaçao


Dat je super goed kan zeilen op Curaçao heeft met het feit dat Curaçao een klein eiland is met heeeeel veel water erom heen, je kan binnen een dag een rondje om het eiland gemaakt hebben. Curaçao heeft een van de meest betrouwbare constante wind in het Caribisch gebied. Vlak water is ideaal voor zeilen. Het constante mooie weer is natuurlijk ook een factor die er voor zorgt dat u een onvergetelijke zeil ervaring heeft. En het kristal heldere
water maakt het hele paradijsachtig plaatje compleet.

Deze geweldige activiteit is gelukkig niet alleen gegund voor ervaren zeilers! Er zijn genoeg zeilscholen, met professionele en ervaren zeilers die daar hun ervaringen en kennis delen met zeil-studenten.
De heersende Noord oostelijke passaat winden aan die kant van het eiland zorgen voor de beste golven en dus het maken van heerlijke zeil tochten. Dat het eiland op het gebied van zeilen veel te bieden
heeft is ook te zien aan de vele zeilevenementen. Een goed voorbeeld hiervan is de Heineken Regatta Curaçao die in november wordt gehouden. Dit evenement trekt jaarlijks veel enthousiastelingen naar Curaçao om te genieten van de boten en wedstrijden. Zeilen is een heerlijke manier om te genieten van de zee en de wind en om dit te combineren met de heerlijke tropische zon. Er zijn meerdere scholen en verhuurders te vinden waar u uw uitrusting kunt huren en veel plezier kan beleven.