AutoStunter heeft voor u de meest voorkomende gevaren op Curaçao op een rijtje gezet.
Gevaren onder water:
Op Curaçao komen enkele gevaarlijke vissen voor zoals de lionfish en de Stone fish (Steenvis).De Steenvis is het gevaarlijkst. Het gevaarlijke aan deze vis is dat je hem meestal niet ziet. De Steenvis camoufleert zich en ligt bijna bewegingloos op rotsen te wachten totdat niets vermoedende vissen voorbij zwemmen. Op zijn rus zitten stekels vol met vis. Als je per ongeluk op deze vis staat schiet hij zijn stekels in je voet en kom je in aanraking met een enorm sterk gif. Deze neurotoxine veroorzaakt helse pijnen en kan tot verlamming leiden van bepaalde lichaamsdelen. Als er niet binnen enkele uren hulp wordt ingeschakeld kan zelfs de dood tot gevolg zijn.
Ook kan je kwallen tegen komen. Het Portugees Oorlogsschip, een wat betreft kleur prachtige kwallensoort maar helaas ook erg gevaarlijk. De kwal is gemakkelijk te herkennen vanwege de soort van lila/paarse luchtzak met daaronder tentakels. Deze tentakels kunnen een lengte hebben tot maar liefst een meter of vijftien. Aanraking met de tentakels is erg pijnlijk. De beste remedie is om aangetaste huid met azijn te besprenkelen.
Als je gaat snorkelen zijn zee-egels waar je op moet letten. En op sommige stranden is veel dood koraal aangespoeld, hier vinden veel mensen het prettig om met waterschoenen het water in te gaan om wondjes te voorkomen.
Gevaren in de natuur:
Op Curaçao komt de Manzanilla boom voor. Deze boom heeft zeer giftige vruchtjes die lijken op kleine groene appeltjes. Deze zijn niet alleen een risico als je ze eet maar ook als het regent. Het gif van de boom stroomt dan namelijk met de regen mee. Gelukkig staan er op plekken waar deze boom groeit vaak waarschuwingsboordjes.Het meest irritante ongedierte zijn de muggen. Net als in Nederland steken de vrouwtjes. Op Curaçao zijn er alleen meer en steken ze veel meer. Vooral na zonsondergang zult u merken dat het aantal muggen ineens flink toeneemt. Om het aantal muggenbeten te beperken is het belangrijk om niet bedekte delen van het lichaam in te smeren met een anti-muggenmiddel dat de stof DEET bevat. Deze middelen kun je in Nederland al kopen, maar zijn ook op Curaçao volop verkrijgbaar. Helaas lijkt het erop dat de muskieten steeds meer resistent worden tegen deze middelen. Bedekkende kleding is daarom het advies als je de kans nog meer wilt verkleinen. Malaria komt op Curaçao niet voor. Wel kunnen de muggen andere ziektes overdragen zoals dengue (knokkelkoorts).
Kleine correctie, de steenvis komt niet voor in deze gebieden. Wel de schorpioen vis waar die vaak mee verward wordt.
BeantwoordenVerwijderenNou dat mag dan helaas anders zijn, de Steenvis kun je wel tegen komen ,als je goede ogen hebt( moeilijk te ontdekken als die zich niet verplaatst vanwege de camouflage). Er is duidelijk onderscheid met de wat kleuriger en meer bewegelijke Schorpioenvis( Lionfish).
BeantwoordenVerwijderen